Avegoor (Ellecom)

Op deze pagina vindt u informatie over Avegoor.

Ligging

Links langs de oude weg van Zutphen richting Arnhem aan de Zutphensestraatweg 2.

Ontstaan

Landgoed zelf dateert uit 1356, het huidige huis uit 1847.

Geschiedenis

Het landgoed ontleent zijn naam aan de boerenhoeve "Auergoir" die van 1356 tot 1626 behoorde aan de 'heeren van Middachten'. Later is de naam verbasterd tot Avegoor wat zoveel betekent als Avers 'weg van' Goor 'moerassig, waterig land'
Het landgoed kende vele eigenaren totdat het goed in 1648 werd aangekocht door stadhouder Willem II. De Koninklijke familie gebruikte het landgoed in die tijd als buitenverblijf voor de traditionele fazanten - en zwijnenjacht. Na de Franse tijd werd het landgoed door de Koninklijke familie verkocht aan de eigenaren van kasteel Middachten.
Na het overlijden van graaf Gust(r)aaf Frederik van Reede in 1844, vertrok de weduwe Wendela Eleonora Boreel van Hogelanden van het nabijgelegen kasteel Middachten en nam haar intrek op Avegoor. De gravin, My Lady genaamd, hield veel van kunst, deed veel liefdadigheidswerk en was erg geliefd bij de plaatselijke bevolking.
In de lente van 1941 werd een opleidingsschool voor de Nederlandse SS geopend op het landgoed.
Na de oorlog werd Avegoor weer een vakantieoord voor de vakbond van ambtenaren.
Het landgoed van toen is nu in gebruik als luxe 4-sterren-hotel. Naast het landhuis zijn er 2 gebouwen bijgekomen waarin de hotelkamers zijn gesitueerd.

Eigenaar/Bewoners

Hotel Landgoed Avegoor

Huidige doeleinden

Hotel / conferentieoord

Toegankelijk

Het huis en terrein zijn toegankelijk voor gasten van het hotel. (INFO)
Foto's
Bronnen Hotel Landgoed Avegoor (www.avegoor.nl)