Aalst (Brakel)

Op deze pagina vindt u informatie over Aalst.

Ligging

Rechts van de Dr C.J.K. van Aalststraat (genoemd naar de heer van Aalst) stond het voormalige kasteel, gedeeltelijk onder het schoolplein van de basisschool "De Burcht".

Ontstaan

 

Geschiedenis

Het kasteel is tegelijk met dat van Brakel en Poederoijen gebouwd door Boudewijn II, heer van Heusden. Het bestond waarschijnlijk uit een ronde zware woontoren, een "Donjon" genaamd met muren van ongeveer twee meter dikte. Verdediging was belangrijker dan wooncomfort. Toen Johanna van Aalst het kasteel in 1545 erfde kwam het kasteel door huwelijk van Johanna in het bezit van de familie Torck, en later in het bezit van het geslacht Van Lynden. Zoals er rondom de kastelen van Poederoijen en Brakel veel gevochten werd mogen we aannemen dat dat ook rond het kasteel van Aalst gebeurde. Uit een acte van 1495 is bekend dat Karel van Gelre, Johan van Aalst en diens zoon berispte omdat zij het kasteel met geweld genomen hadden tijdens een familieruzie. 
De laatste resten van het kasteel zijn in 1875 gesloopt, het enige dat ons nog herinnert aan de plek is een stukje oorspronkelijke gracht dat nog zichtbaar is.
Uit dit kasteel kwamen de beeldjes "ADAM en EVA" welke jarenlang in een oude boerderij ingemetseld zaten en tegenwoordig in een bungalow in de Dorpsstraat.

Eigenaar/Bewoners

 

Huidige doeleinden

 

Toegankelijk

 
Foto's
Bronnen Historische werkgroep Stichting De Vier Heerlijkheden (INFO)
Met dank aan Gerrit van Diest die ons op deze stichting attent maakte.