De Wildbaan (Brummen)

Op deze pagina vindt u informatie over De Wildbaan.

Ligging

Aan de buitenrand van het dorpje Leuvenheim.

Ontstaan

Het landgoed dateert al uit de 15e eeuw.

Geschiedenis

Het landgoed hoorde tot de zestiende eeuw onder de Geldersche Toren in Spankeren. In de eerste helft van de zeventiende eeuw woonde er Gerhard Casyn van der Hell tot de Wildbaan, een zeer belangrijk figuur in die tijd, onder andere burgemeester van Arnhem. Van 1678 tot 1795 was de Wildbaan een leen van de Staten van Gelderland. Na 1814 was het respectievelijk in bezit van de families baron Van Rhemen van Rhemenshuizen, baron Schimmelpenninck van der Oye en (sinds 1845) van mr. H.A.C. Metelerkamp.
Diens opvolger, neef A.J.P. Metelerkamp, bekend paardenfokker in die dagen en kolonel bij de Cavalerie, liet de oude Wildbaan afbreken en in 1910 herrijzen in de huidige vorm.
Het huis is gebouwd in de zogenaamde Amsterdamse stijl (trapgevel-grachtenhuis), op wens van mevrouw Metelerkamp, geboren Den Tex, dochter van de burgemeester van Amsterdam. 
In de tijd dat de families Metelerkamp het huis bezaten had het de reputatie dat het er zou spoken. 's Avonds laat zouden in de keuken verschillende deuren van kasten plotseling vanzelf opengaan! 
Na de oorlog werd de Wildbaan (1952) het bezit van een r.k.orde van missionarissen, die er in 1961 een kapel liet aanbouwen. Sinds 1970 is het gebouw in gebruik van de Stichting Philadelphia als tehuis voor geestelijke gehandicapten.

Eigenaar/Bewoners

 

Huidige doeleinden

 

Toegankelijk

Landgoed toegankelijk, huis en directe omgeving zijn niet toegankelijk voor het publiek.
Foto's
Bronnen Rabobank Brummen-Eerbeek - Voor nu en later, zicht op de gemeente Brummen en haar geschiedenis