Poelwijk (Lochem)

Op deze pagina vindt u informatie over Poelwijk.

Ligging

Aan de Poelwijklaan 5a te Gendt

Ontstaan

 

Geschiedenis

Bij opgravingen in 1959-1960 werden restanten gevonden van het kasteelcomplex. Het kasteel was in de achttiende eeuw al verdwenen en de resterende poorttoren werd toen verbouwd tot woontoren. Poelwijk was Gelders leen sedert 1441, toen behoorde het huis echter aan de familie Collart. Vanaf 1551 komt het kasteel door huwelijk opnieuw in handen van de familie Van Poelwijck. Daarna volgt in 1598 het geslacht Van Wely. In 1667 wordt Poelwijk verkocht aan Van Wichen en in 1202 vererft het aan Johan Maurits van de Poll. Op een tekening die Cornelis Pronk maakte in 1731 is te zien dat Poelwijk toen bestond uit de huidige toren met een aanbouw. De poorttoren was toen al verbouwd tot woontoren door het dichten van de doorgang. Van de Poll liet de trompe-l'oeil beschilderingen aanbrengen in het benedenvertrek: deze stellen een tempeltje voor met beelden van Hoop, Geloof, Liefde, etc. Zijn wapen liet hij boven de schoorsteen aanbrengen. Vervolgens is Poelwijk in bezit van de families Schmitz en Slingervoet en daarna volgt verkoop aan de familie Breunissen in 1864, die de boerderij naast de toren liet bouwen. De aanbouw aan de toren moet daarvoor wijken.
In de winter van 1944-1945 liep de toren van Poelwijk veel schade op als gevolg van oorlogshandelingen. Kort na de bevrijding volgde stormschade. De toren werd in 1959 overgedragen aan Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen, waarna gelijk een begin werd gemaakt met het herstel. De restauratie van de toren werd in 1960 voltooid.
Het landgoed bestaat uit een oprijlaan met notenbomen, een hoogstam boomgaard, weilanden,singels en een gracht. Binnen de gracht staat de toren en huize poelwijk. Buiten de gracht de voormalige bedrijfsgebouwen.
Huis Poelwijk is sinds 1981 eigendom van de familie Meijaard en wordt privé bewoont, de toren is in bezit van de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen.

Eigenaar/Bewoners

Het huis wordt privé bewoont door de familie Meijaard en de toren is eigendom van de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen.

Huidige doeleinden

Het huis wordt privé bewoont en  het gastenverblijf wordt geëxploiteerd als B&B (INFO)

Toegankelijk

Het huis en de directe omgeving is alleen toegankelijk voor genodigden
Foto's
Bronnen Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen – “Geldersche Kasteelen, tot defensie en eene plaissante wooninge
Allert de Lang - Gids voor "De Nederlandse Kastelen en Buitenplaatsen"